Gjuwecz (Ѓувеч)

Składniki:

  • około 0,5 kg mięsa wołowego
  • 1kg ziemników
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej paparyki
  • 1 łyżeczka mąki
  • pieprz
  • wegeta
  • zielona pietruszka

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 3 godziny

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać pokroić na czwórki i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Następnie kładziemy cinkie kotlety mięsne i posypujemy wegetą. Obrać bakłażan, cebule, marchewki i papryki, pokroić na małe kosteczki i posypać na mięso. Pomidory obrać i pokroić na kosteczki i posypać na górze zapiekanki. Pomidory powinny zakryć całe danie. Posypać zieloną pietruszką. Wszystko polać olejem, posypać pieprzem, słodką papryką i wegetą. Piec w temepraturze 250 stopni 3 godziny. Pierwsze dwie godziny piec pod przykryciem, później bez.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.