Karp po dojrańsku

Składniki

1 karp (około 2kg)
500g cebuli
2 marchewki
300g świerzych pomidorów (można zastąpić pomidorami z puszki)
1 zielona papryka
pęczek pietruszki
mąka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
papryka słodka
oregano

Sposób przygotowania

Pokrój w kostkę marchewki, cebulę i paprykę. Na oliwie usmaż cebulę i marchewkę. Dodaj paprykę, pomidory, sól, pieprz, czerwoną paprykę i oregano i podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Umyj i oczyścić rybę. Część farszu wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, a na nim ułożyć rybę nadzianą resztą farszu. Posyp wszystko odrobiną słodkiej papryki i mąki oraz lekko podlej oliwą. Piecz w piekarniku o temp. 200°C przez około 40 min. Podawaj z białym winem.