Pastrmalija (macedońska pizza) (Пастермалија)

Składniki:

  • 200 gr wieprzowiny lub piersi kurczaka
  • 50 gr smalcu lub masła
  • 1 kostka drożdży
  • 250 gr mąki
  • 2 jajka
  • trochę soli
  • słodka papryka

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min

Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, sól rozrobić z wodą. Ciasto rozgniatać, aż będzie miękkie i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozrobić, podzielić na 4 kulki, które należy pozostawić na 20 minut. Ciasto rozwałkować nadając mu formę owalną. Piersi kurczaka włożyć na wrzątek z wegetą i gotować przez pięć minut. Jeżeli przygotowujemy pastermaliję z wieprzowiną mięsa nie gotujemy. Następnie należy mięso pokroić w kostkę, położyć na ciasto i przykryć plasterkami smalcu. Wszystko posypać słodką papryką i piec w 250 stopniach przez około 10 minut. Wyciągnąć pastermaliję i oblać roztrzepanymi jajkami. Ponownie piec pastermaliję przez 5 minut. Po wyciągnięciu z pieca posmarować brzegi masłem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.